FEATURE PROJECT | MAJOR ALTERATIONS & ADDITIONS

Residence | 19f - Project M

This home was built in the 1950’s and over the years passed down the generations of the one family.  Since originally built, the home had been altered in an ad-hoc way, and so the time had come for it to be stripped back to basics, raised and built-in and under for today’s modern lifestyle of the current family needs.  This allowed Studio 15b to work with a clean slate which enabled us to re-orientate the spaces to best suit the northern rear aspect - creating the distinct sculptural M roof form.

From the street it appears that only a little work has been done, however once you step inside the full extent of the alterations and additions to this light filled home is seen.  The experience starts with the glazed entry pod to the side of the home that allows a transparent connection to the rear garden.  The downstairs area houses a new double garage and laundry, but is predominately for when the grandparents come to stay with bedrooms, a small living space and kitchenette.  The lower level of the home has been spilt by 600mm to better work in with the existing contours providing a 3m high ceiling to the lower living spaces and bedroom.

The new timber batten stair connects internally to the upper level which has the main kitchen, living spaces, bedrooms, bathrooms and study.  The existing upper ceiling over the new open planned living spaces has been removed to expose the existing roof structure, allowing a double raked clerestory that extends inside to out.  This design decision has driven the striking external rear elevation, which takes advantage of northern light and valley views.  The stacked outdoor decks provide the owners with ample outdoor living space to enjoy.

Externally, the existing weatherboards have been complimented with modern lightweight materials and a nod to the previous family additions with elements of face brickwork.  The final result inside and out is a light fresh feel that will serve the current family well into the future. |Photography by Angus Martin|

Studio15b_ProjectM_01
Studio15b_ProjectM_02
Studio15b_ProjectM_03
Studio15b_ProjectM_04
Studio15b_ProjectM_05
Studio15b_ProjectM_06
Studio15b_ProjectM_07
Studio15b_ProjectM_08
Studio15b_ProjectM_09
Studio15b_ProjectM_10
Studio15b_ProjectM_11
Studio15b_ProjectM_12
Studio15b_ProjectM_13
Studio15b_ProjectM_14
Studio15b_ProjectM_15
Studio15b_ProjectM_16
Studio15b_ProjectM_17
Studio15b_ProjectM_18
Studio15b_ProjectM_19
Studio15b_ProjectM_20
Studio15b_ProjectM_21
Studio15b_ProjectM_22
Studio15b_ProjectM_23
Studio15b_ProjectM_24
Studio15b_ProjectM_25
Studio15b_ProjectM_26
Studio15b_ProjectM_27
Studio15b_ProjectM_28
Studio15b_ProjectM_30
Studio15b_ProjectM_29
Studio15b_ProjectM_31

PO Box 750, New Farm QLD 4005 | t

0438 134 875

| e

mail @studio15b.com.au

© 2020 by Studio 15b